RapitoriMania: Cu o medie de 72 de concurenti pe concurs putem spune ca 2016 a fost un an bun pentru LRS?
Marian Morcovescu: Daca ne uitam la 2014 cu siguranta este o diferenta uriasa in sens positiv. Daca ne uitam la 2015, 2016 a adus un numar mai mare de sportivi in campionatul national si sunt sigur ca dupa modificarile aduse de ultima adunare generala, 2017 va fi un an foarte bun.
RM: Care sunt principalele modificari pentru 2017?
Marian Morcovescu: Principala modificare este legata de numarul maxim de pesti care puncteaza pe mansa. S-a votat un numar de 8 pesti . Argumentele in favoarea acestui format sunt legate de cresterea numarului de sportivi si cresterea sanselor fiecaruia de a obtine un rezultat, bun mergand pe ideea ca este mai usor sa prinzi 8 pesti , chiar daca esti un pescar aflat la inceputuri fata de pescarii consacrati, care din punctul de vedere al celor care isi doresc sa participe la campionat ar fi fost avantajati de un numar de 20 de pesti sau o alta varianta de un numar nelimitat de pesti . Pe scurt crestem atractivitatea campionatului , crestem suspansul, toti pornim cu sanse egale si favorizam pescuitul la pesti mari , fata de anul 2016 am renuntat la ridicarea la patrat a lungimii pestelui deoarece am considerat ca prin micsorarea numarului de pesti se favorizeaza acelasi lucru , adica prinderea de pesti mari .
RM: Ca si noutate anul viitor vor puncta cei mari mari 8 pesti in fiecare mansa. De ce nu 5, 10 sau 20 cum a fost anul trecut?
Marian Morcovescu: Pentru ca asa s-a votat de catre cluburile membre LRS .
RM: Anul acesta s-a introdus sistemul de punctare cu centimetri la patrat adoptat de la FIPS. In 2017 revenim la punctaj cu cumul de centimeri, sistemul FIPS care incuraja prinderea pestilor mari nu era functional pentru pistele din Romania?
Marian Morcovescu: Noi in 2016 nu am avut sistemul FIPS , care prevede numarul de centimetri la patrat , dar si un numar nelimitat de pesti prinsi. Sistemul de anul acesta avand limitat la 20 , numarul de capturi , ducea in cazul in care cineva prindea un peste foarte mare la imposibilitatea de a mai fi ajuns de ceilalti concurenti.
RM: In 2017 avem doua concursuri de stiuca si biban (Delta), doua concursuri de salau si biban (Sarulesti, Valea Argovei) si unul de clean si biban (Bicaz). Au iesit din circuitul competitonal LRS doua piste traditionale, Belis si Snagov, care au fost motivele?
Marian Morcovescu: Dupa cum se stie, pistele se aleg prin vot si fiecare club este liber sa sustina ce pista doreste, cu argumentele legate de costuri , sponsori, atractivitate si utilitate luand in vedere participarea la Campionatul Mondial . In cazul Belisului nu a existat o propunere in acest sens , iar Snagovul a pierdut la balotaj in favoarea Sarulestiului .
RM: Care sunt principalii sponsori care sustin in 2017 LRS, campionatul national de pescuit din barca si lotul national care ne reprezinta la Campionatul Mondial?
Marian Morcovescu: Sponsorul cel mai important, care da si numele campionatului nostru, este Neumarkt , care alaturii de sponsorii de etapa : Best for Fishing , Shimano , Storm, Power Fishing, Relax , Givadi, American Nautics, Arrow International, Big Fish, impreuna reusesc sa mentina la cote inalte atat campionatul de barca, cat si campionatul de mal.
RM: Campionatul Mondial de Pescuit la Rapitori din Barca FIPS 2017 va avea loc in Rusia. Vorbim de o locatie destul de scumpa privind logistica de care are nevoie lotul national compus din trei echipe, capitan si manager. Are LRS suficienti bani pentru aceasta deplasare si antrenamente?
Marian Morcovescu: Lotus care pleaca in Rusia , impreuna cu capitanul echipei nationale au hotarat sa faca deplasarea cu masinile si barcile proprii pentru a mai reduce din cheltuieli, le multumim si pe aceasta cale pentru efortul lor . In proportie de 90% avem bugetul asigurat , evident , daca mai sunt sponsori interesati , este loc in continuare, si profit de aceasta ocazie sa le urez inca de acum succes .
RM: Liga Romana de Spinning este compusa din 20 de cluburi de pescuit sportiv conform www.lrs.ro. Carui fapt se datoreaza prezenta acestora in proportie de doar 50% la Adunarea Generala LRS?
Marian Morcovescu: Dupa cum se stie LRS este o organizatie compusa din 12 membri fondatori , la care s-au adaugat ulterior alte cateva cluburi . Au trecut 10 ani de la infiintare , in mod natural unele cluburi au disparut , altele nu au fost de acord cu linia pe care majoritatea( prin vot ), la fiecare adunare generala au trasat-o . Nu trebuie sa uitam de inceputurile Campionatului National in care se participa individual in barci gonflabile , la vasle si la ceea ce s-a ajuns astazi cand discutam de barci mari (Bass Boat) cu motoare puternice, cu motoare electrice I-pilot care dau o culoare aparte campionatului nostru . Pentru prima data de la infiintarea LRS , am reusit impreuna cu TVR sa producem impreuna 8 episoade de la etapele din Campionatul National si putem anunta in premiera ca suntem co-producatori la emisiunea “Pescar Hoinar” , iar aceasta colaborare cu TVR va continua si in anul 2017.
RM: Anul acesta s-au desfasurat peste 50 de competitii de pescuit la rapitori in Romania. Cum v-ati propus sa cresteti atractivitatea pescarilor amatori catre concursurile din barca?
Marian Morcovescu: Simplu, micsorarea numarului de capturi , pescuit cat mai mult pe natural , taxe mici, siguranta ca nu exista frauda , vreau sa va reamintesc aici ca am introdus din acest an filmarea obligatorie in timpul concursului. In incheiere , vreau sa lansez o invitatie tuturor celor interesati sa participe la etapele noastre atat de mal cat si de barca , si nu in ultimul rand La Multi Ani si Sarbatori Fericite !