De la inceputurile Campionatului National de Spinning din 2006, iar mai apoi la aparitia in 2007 a Ligii Romane de Spinning, unul din scopurile principale a fost selectarea celor mai buni pescari ai anului care sa ne reprezinte cu success la competitiile de spinning internationale. Daca privim in urma, la rezultatele echipei nationale la cele cinci editii ale Campionatului Mondial de Spinning din Barca (FIPS) putem spune ca scopul a fost atins. Conform FIPS Romania se situeaza pe locul intai in topul tarilor participante.
Chiar daca am avut un Campionat National diferit de Campionatul Mondial, seriozitatea cu care acesta a fost organizat si modul in care pescarii au fost solicitati sa se adapteze la stiluri, tehnici si specii de rapitori diverse au facut ca in toti anii pescarii calificati sa obtina rezultate bune si foarte bune la Campionatele Mondiale.
Istoric Romania - Campionatul Mondial de Pescuit din Barca la Rapitori FIPS-ed
Franta 2014 – locul 5
Componenta lot: Eugen German, Petre German, Sabin Buzatu, Cristi Anghelina, Cristi Dragota, Mihai Preda, Andy Arif
Irlanda 2013 – locul 3
Componenta lot: Sabin BUZATU, Robert BOANTA, Adelin AVRAM, Adiran SPIAC, Liviu VOICU, Doru SOMESAN
Ukraina 2012 – locul 3
Componenta lot: Adrian ȘPIAC, Ion DUMITRU, Horia VLASIN, Ovidiu BRĂDĂȚAN, Mihai PREDA, Doru SOMEȘAN
Italia 2011 – locul 2
Componenta lot: Ion DUMITRU, Laurentiu ANDRONIC, Lucian CONSTANTIN, Doru SOMESAN, Horia VLASIN
Letonia 2010 – locul 4
Componenta lot:Ion DUMITRU, Robert BOANȚĂ, Lucian CONSTANTIN, Adrian SPIAC, Sabin BUZATU, Horia VLASIN
Experienta pescarilor, acumulata in cele cinci editii ale Campionatului National anterioare primei editii a CM, desfasurata in 2010, a fost probabil unul dintre atuurile principale ale echipei noastre nationale si un factor important in obtinerea acestor rezultate. Imbucurator este faptul ca la nivel mondial este un fenomen in crestere, anul trecut inregistrandu-se un record al numarului de tari participante. Totusi, fata de modul in care s-a organizat la noi competitia nationala, putem spune ca la Campionatul Mondial exista ceva minusuri principiale: modul in care tara organizatoare are puterea sa stabileasca diverse reguli, referitoare la naluci, specii si dimensiuni eligibile.
Din pacate, Romania nu a reusit inca o medalie de aur. Speram ca odata cu trecerea la sistemul de doi in barca, echipele astfel sudate in Campionatul National sa reuseasca sa aiba si acel “ceva” care a lipsit echipei Romaniei pentru a ocupa locul 1. In 2015 urmeaza Estonia, pe un lac cu o suprafata mica, unde presiunea antrenamentelor oficiale isi va pune cu siguranta amprenta in mod decisiv pe configuratia clasamentelor. La aceasta competitie avem marele dezavantaj ca foarte multe tari participante, cele din spatiul ex-sovietic cunosc sau vor cunoaste foarte bine locatia la data desfasurarii competiei. Tarile baltice, Ucraina, Rusia si Belarus sunt la cateva sute de kilometri distanta. In aceste conditii, o participare fara antrenamente ne va ingreuna foarte mult misiunea.
(Eugen German – campion national)