Lansez pentru tine! Este o propunere pentru un serial cu si despre naluci. Voi propuneti, noi testam si povestim. Cine suntem noi? Aia cu tricouri frumos colorate care-si petrec majoritatea timpului liber pe apa, aia sponsorizati, aia de se joaca de-a pescuitul de competitie. Ce sa propuneti? Orice naluca prezenta fizic in magazinele din Romania si pe care nu ati avut timp, curaj sau bani sa o testati. Va bagati? Fara like&share, scrieti aici intr-un comentariu o naluca despre care ati vrea sa stiti mai mult, cum sa o pescuiti, cu ce echipament, ce rezultate va poate aduce, unde gasesiti cel mai bun pret si veti afla povesti frumoase despre pesti, pescari si pescuit.
Niciodată nu am fost meseriaș în pescuitul cu glidere, am preferat pescuitul la oscilantă, apoi la spinnerbait și plastice moi. Mi s-au părut mereu limitate în evoluție, le mulinezi, le jerkuiești și cam atât. Totuși, mai de voie, mai de nevoie, am adunat în trusă Salmo, Dorado, Jaxon. Le plimbam în geantă la pescuit doar de back-up, pentru puținele cazuri în care știuca prefera acest tip de voblere în detrimentul altor năluci.
Am învățat să pescuiesc cu glidere de la Mălin, prin 2008, mai mult forțat de împrejurări, din cauza momentelor din Deltă când “bunicul”, cum îl alint eu pe Mălin, prindea știuci mult mai mari. Îmi amintesc o partidă de pescuit pe Cormoran, când eu enervam știucile cu lingura oscilantă, le ademeneam din brădiș până lângă barcă, dar nu le puteam face să muște. Mălin aștepta calm până știuca intra în raza lui vizuală și îi așternea elegant un glider în fața botului. Atac instant, poză, eliberare. Până nu am pus si eu un glider, i-am făcut poze lui Mălin cu patru știuci frumoase și am bătut mărunt din buze. După câțiva ani am descoperit Buster Jerk, un glider la care inițial mi-a plăcut forma. De aici, pescuitul cu glidere a început să prindă pentru mine noi valențe.
Nu ascund faptul că sunt sponsorizat de Strike Pro și părerile mele despre aceste năluci pot avea o notă majoră de subiectivism. Obiectiv, la prima vedere, până să ajungi să pescuiești cu ele, sunt made in Taiwan, arată bine și sunt mai ieftine decât alte voblere cu același standard de calitate. Aceste criterii m-au determinat pe mine să îmi cumpăr primul Buster Jerk înainte de a pleca prima oara la pescuit în Suedia. Am prins cu ele, le-am învățat mersul și am căpătat mai multă încredere în glidere. De ce? Din următoarele cinci motive.
1. De la Tiny Buster, Buster V Baby Buster, Buster Jerk II, Buster Jerk, aceste glidere variază între 6,8 cm și 15 cm, dimensiuni asemănătoare cu peștii pradă din meniul știucilor.
2. Față de restul gliderelor de pe piață, la Buster Jerk am văzut cele mai atractive culori si patternuri. Strike Pro colaborează cu pescari profesioniști din Suedia și Olanda care creează în permanență noi modele.
3. Datorită formei fusiforme, Buster Jerk se lansează mult mai precis și mai departe decât toate gliderele cu care am pescuit în trecut. Recunosc că nu am mai probat de multă vreme modele noi sau hand-made.
4. Dispunerea lestării și bilele din camerele interioare fac foarte facilă evoluția acestui glider la cea mai mică zvâcnire din lansetă. Bine echilibrat, ușor de pescuit, prinde pește, pretabil oricărui începător.
5. M-au ajutat în competițiile de știucă în sistem best 5. O mare parte dintre cele mai mari știuci le-am prins cu Baby Buster sau Buster Jerk. Chiar dacă mă repet, important este să ai încredere în nălucile cu care pescuiești.
Dacă vreți să vă comandați culori speciale la Buster Jerk, puteți să vizitați site-ul lui Derk Van Der Molen, un lurebuilder care lucrează cu blancuri de la Strike Pro. www.derkbait.nl
După câțiva ani de utilizare, am bubuit un Buster Jerk. Când ancorele iau iarbă îl plesnesc de apă, prost obicei. A prins suficiente știuci și trebuie să mai trăiască și producătorii.
Primavară, vară, toamnă, iarnă, România, Suedia, am prins mereu cu el. În 90% din cazuri aruncat în larg și pescuit în evantai. Eu personal le pescuiesc agresiv, fara stopuri, cum se vede si in video de mai sus.
Culoare mea preferată CA06E. Am prins și cu alte culori, dar aceasta m-a inspirat întotdeauna cel mai mult. În general pescuiesc cu culori cât mai apropiate de cele “naturale”.
Ponturi
Ca să scoți maximum dintr-o nălucă trebuie să pescuiești cât mai mult cu ea, o sa iti dai seama singur cum. Chiar dacă este vorba despre un banal glider.
1. Prezentare. Pescuiți pe larg în mijlocul ghiolurilor. Mai ales când vântul este puternic și vă ajută să lansati mai departe, implicit să acoperiți mai multă apă.
2. Alternați cu spinnerbait sau linguri oscilante. De multe ori după două, trei lansări în gol cu metale prinzi pe glider. Sau invers.
Când știucile sunt apatice, alternați gume cu glidere. Ori pupă năluca, ori înghit gliderul. Sau invers. Dubios, dar așa mi se întâmplă mie.
Insistență. Nu fac niciodată mai mult de 10 lansări într-o zonă. Dacă nu prind cu Buster Jerk, renunț, trec pe lingură sau spinnerbait pe gumă. Ori îl ia știuca repede, ori nu-l ia. Sau nu mai am eu răbdare?
Lansete. Eu nu pescuiesc cu pari. Prefer o lansetă cu putere de lansare cât mai apropiată de greutatea voblerului, chiar subdimensionată. Cu cele tari am pierdut pești, mai bine suprasolicit lanseta în aruncare cu o greutate mai mare.
Mulinete. Aceste glidere pot fi pescuite cu orice mulineta, tehnica de jerk nu solicita prea mult angrenajele.
PONT Buster Jerk Wolf Tail. Cu un grub de 8-10 cm montat pe ancora din spate îți transformi instant gliderul într-un pullbait. Ca Wolf Tail sau Bandit Tail. Deci doi în unu!
PONT Think Big: In ras le spuneam papuci gliderelor Buster Jerk de 15 cm. Mi se parea prea mari si le evitam in pescuit chiar daca le aveam mereu in trusa. Pana intr-o zi, mai precis acum doi ani, cand Stefan Trumstedt, parintele Buster Jerk, ne-a facut o demostratie live pe apele noastre. Intr-un moment de apatie totala in care nimeni nu mai prindea nimic a scos 6 stiuci una dupa alta sub nasul nostru. La ce? Fix la un papuc de 15 cm, sinking, jerkuit calm si usor pe fundul unui canal din Delta.
Importator: Arrow International, distribuitori www.powerfishing.ro, www.totalfishing.ro, www.marelepescar.ro, www.voblere.ro.
Primele modele au fost testate in Romania incepand din anul 2009, dupa cum puteti citi intr-un articol publicat de Eugen German in acelasi an pe site-ul oficial al clubului Drill.
http://www.drill.ro/baby-buster.html
Andy Arif