C&R la stiuca este necesar prin prisma faptului ca stocurile de peste in DD (Delta Dunarii) sunt in declin datorita pescuitului irational (in special comercial, dar si recreativ) si a lipsei unei perioade de prohibitie care sa coincida cu perioada reala in care stiuca isi depune icrele (ianuarie - februarie). Anul acesta de pilda la sfarsitul lui februarie majoritatea stiucilor si-au depus icrele... cele care au mai apucat. Recolta masiva de icre de stiuca a inceput din decembrie la pescuitul comercial. Anul trecut ANPA a declarat oficial prohibitie la stiuca doar 2 saptamani in martie.
In balanta cu C&R la pescuitul recreativ am blocat propunerea unei federatii de pescuit care ar fi vrut liber la setca tot anul. Practic am reusit sa pastram legea de pana acum cu setca permisa doar in perioada 1 octombrie - 15 februarie. Am exclus de la pescuit comercial pripoanele si am instituit zone de crutare piscicola totala buclele de pe Sf. Gheorghe (pana anul asta era doar jumatate din bucla de la Uzlina).
De-asemenea am intensificat controalele pentru a diminua abaterile de la lege ale pescarilor comerciali si braconajul. Pescuitul comercial cu plase nu este selectiv, asa ca nu se pot institui reglementari pentru a proteja o singura specie - stiuca in cazul nostru, ci sunt necesare reglementari care sa reduca impactul general al acestei activitati asupra stocurilor piscicole. Asa cum am facut primul pas anul asta. Din controalele Corpului de Control Integrat si a echipei mobile de control reiese ca cele mai multe incalcari ale legii pescuitului sportiv au legatura cu pescuitul la stiuca - depasirea cantitatilor maxim admise si mai ales foarte multe stiuci retinute sub dimensiunea minima (datorita presiunii mari a pescuitului la stiuca - plase si lansete - speranta de viata la stiuca e mica si majoritatea exemplarelor trec cu greu de dimensiunea minima).
Suntem in discutii cu cei de la Ministerul Agriculturii pentru a demara proiecte de repopulare cu stiuca si alte specii de pesti aflate in declin pentru a incerca sa contracaram dezastrul piscicol spre care se indreapta cu pasi mari Delta Dunarii. Mai trebuie inteles ca pescuitul sportiv/recreativ cel putin in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii trebuie sa fie eminamente o activitate durabila. Asta nu are legatura cu indesatul stiucilor in sacose si saci cand pleci din delta ca turist si pescar lansetist. Pe viitor trebuie serios regandit numarul plaselor pe care le mai suporta delta, astazi fiecare pescar putand sa aiba 50 de scule. In plus noile reglementari ANPA permit pescarilor comerciali un numar nelimitat de plase, ceea ce va mari impactul devastator al suprapescuitului.
In curand ARBDD va face public bilantul general pentru 2017 Comisariat ARBDD, Politia de Frontiera, Politia Deltei, Jandarmerie, in ceea ce priveste numarul de amenzi in domeniul piscicol aplicate in DD, numarul de dosare penale, numarul si si km de plase confiscate, barci si motoare confiscate si cantitatile de peste confiscat. Doar in DD la nivelul lui 2017 pentru a intelege daca se face sau control in domeniul pescuitului cu plase.
Malin Musatescu, Guvernator ARBDD