Rapitorimania: Salut Malin, felicitari pentru ocuparea postului de guvernator al Deltei Dunarii. Ce inseamna pentru tine aceast post?
Malin Musatescu: De 20 de ani scriu in presa despre probleme Deltei Dunarii si despre obligatia de a pastra acest sanctuar natural astfel incat si generatiile urmatoare sa se poata bucura de ea. Am oportunitatea sa incerc sa fac ceva din ceea ce am scris. Daca nu o fac inseamna ca sunt doar unul dintre cei care stau pe margine si se plang ca traiesc in Romania.
R: In cei 23 ani de jurnalism halieutic, sute de articole, editoriale, reportaje, filme, ai identificat cele mai mari probleme ale Deltei Dunarii. Ce iti doresti sa poti schimba in prima faza prin natura pozitie de guvernator?
M.M: Perceptia Rezervatiei in ochii celor care conduc destinele Romaniei. Delta trebuie sa ramana o rezervatie si nu avem dreptul sa o consideram o ferma piscicola, agricola sau doar un teren din care putem sa exploatam resurse naturale, intr-un mod direct si primitiv.
R: In ce masura a contat apartenenta politica in numirea ta ca guvernator?
MM: Apartenenta politica nu are legatura cu numirea mea. In fapt nu am apartenenta politica. Nici macar partizanat mai mult sau mai putin public.
Malin Musatescu a mai declarat pentru F&H Channel:
“Foarte multa lume imi spune ca este greu, unii chiar ca este imposibil. In linii mari, cei mai multi pescari si iubitori de Delta stiu care este conceptia mea despre cum ar trebui sa fie Rezervatia Deltei. Articolele pe care le-am scris in ultimii 20 ani in presa de nisa pescareasca, dar si in presa mare, filmele realizate de-a lungul vremii la Fishing & Hunting Channel nu lasa loc de interpretari. Iubesc Delta, o cunosc inca din 1978, iar de atunci a fost pentru mine un incredibil taram de ape si grinduri, un adevarat paradis pe care din pacate, in ultimii ani il vad din ce in ce mai distrus.Este o mare greseala sa facem distinctia intre prosperitatea ecosistemelor deltaice si prosperitatea locuitorilor Deltei. Rezervatia si oamenii care traiesc in ea nu sunt antagonice. Pana la urma, nu inventam apa calda, cei din Delta au trait de sute de ani in comuniune cu natura, au respectat-o, iar aceasta a fost generoasa cu ei.Rezervatia nu are de facut decat sa urmeze aceste principii simple, care in termeni administrativi inseamna activitati durabile cu impact minor asupra mediului. Ma refer in primul rand la turism sub un control strict, pescuit sportiv in regim Catch & Release, pescuit traditional si Birdwatching. Vorbe s-au spus multe despre Delta si cum ar trebui ea sa fie, eu voi incerca sa nu ii dezamagesc pe cei care isi pun sperante in mine. Sunt constient ca va fi greu sa urnesti o realitate care apasa Delta de 27 de ani si cred ca a sosit momentul in care prin vointa politica si prin constientizare la nivel local Delta sa redevina sanctuarul natural, unic in Europa, care poate sa aduca milioane de euro din activitatile enumerate mai sus si nu prin exploatare directa, lipsita de perspectiva a resurselor naturale. Am auzit voci care spun ca voi pune la putere in Delta Dunarii pescuitul sportiv in detrimentul celui comercial. Pot spune numai ca voi fi dusmanul declarat al “sacosarilor” cu undita si lanseta, care vin in Delta doar pentru sute de kilograme de fileuri de peste puse la sarat. Trebuie sa respectam in egala masura, atat noi care ne consideram sportivi cat si cei care se considera profesionisti (comerciali) Delta Dunarii si pestii care inca mai exista in apele ei.”
Despre Malin Musatescu:
23 ani de activitate neintrerupta in presa de pescuit, sute de articole si editoriale, fondator al revistelor Aventuri la Pescuit, Super Pescar si Pescuitul pentru toti, autorul cartii Spinning. Odiseea pescarului digital, care pune bazele terminologiei in spinningul de la noi si ale abordarii stiintifice in pescuitul cu naluci. Cineast, director de imagine film si televiziune, autor al imaginii multor filme de arta, reportaje si documentare, realizator de filme TV dedicate pescuitului. Jurnalist, autor de texte si membru al redactiilor revistelor de umor si satira politica Academia Catavencu si Catavencii.