Un shad de peste 12 cm este o delicatesa pentru stiuci si salai, in anumite momente. Pe cat de atractiva este idea de a pescui cu gume mari, acestea creaza o problema reala, legata de suprafata mica a nalucii pe care o acopera un jig normal.
In cazul in care apa in care pescuim ne permite, armarea suplimentara a unei gume xxl se impune, pentru a diminua numarul rateurilor pe care le inregistram, din cauza atacurilor pestilor asupra unor portiuni ale gumei neacoperita de vreun carlig. Cel mai des folosesc armarea suplimentara cu o ancora. Desi pare simplu, totusi nu este atat de usor sa alegi locul in care fixezi ancora suplimentara, si nici modalitatea in care aceasta este prinsa.
Ancorei i se ataseaza o struna care va avea lungimea dorita, iar la capat se face o bucla, cu ajutorul unei bride stransa cu un cleste de sertizat. Am incercat sa strang bridele si cu un patent, si m-a costat scump testul acesta, mi s-a desprins in drill brida si am pierdut un peste.
Alegerea locului in care se amplaseaza ancora suplimentara are doua obiective : primul, si cel mai important, de a mari sansele ca pestii rapitori sa atace o zona a nalucii in care se afla un carlig. Pentru a reusi acest lucru, este important sa ne dam seama de cat de agresivi sunt pestii si care este zona pe care o ataca. O stiuca foarte activa va ataca 90% capul nalucii, deci asezarea ancorei la cap se impune. In cazul in care pestii sunt slab active si doar “pupa” nalucile, armarea inspre coada se impune. Iar daca pestii ataca de jos in sus, pe verticala, cele mai bune rezultate le da fixarea ancorei sub burta nalucii. Al doilea obiectiv este acela de a reduce numarul agataturilor in iarba, craci, cocioace, destul de greu de realizat cand pescuim cu o ancora atasata.
Cea mai simpla varianta este pozitionarea unei ancore care este atasata de aceasi agrafa pe care este montat jigul . Ancora va fi in contact cu naluca doar in punctul in care va fi infipta in aceasta. Unul din cele 3 brate ale ancorei eu o infig total in guma pe care o armez, celalalte doua ramanand in exteriorul shadului sau grubului. Acest tip de montaj prezinta cateva avantaje: posibilitatea de a alege o dimensiune a monturii cu ancora adaptata marimii gumei si a locului in care aceasta va fi fixate. Totodata, in drill ancora, de cele mai multe ori, iese din corpul shadului, asigurand o distrugere limitata a acestuia. Ca dezavantaj, nu este cea mai discreta metoda de armare cu ancora, firul care sta pe shad de multe ori avand darul de a atrage atentia pestilor (mai ales in apele limpezi).
A doua modalitate este armarea cu o ancora atasata sub burta gumei. Pentru a proteja guma in drill, cea mai buna variant este ca ancora sa fie fixata de varful jigului. Montarea se face simplu, insa necesita precizie destul de mare, pentru ca dimensiunea monturii trebuie calculata foarte bine, astfel incat ancora sa nu stea la mai mult de 1 cm de burta shadului. Montati guma pe jigul cu care o veti pescui, luati o croseta din rezerva bunicii si treceti croseta prin shad, infigand-o cu varful in jos prin spate si scotand-o prin burta shadului, in locul in care doriti sa fie amplasata ancora. De varful crosetei agatati capatul monturii de care este legata ancora, o trageti si o treceti bucla de la capat pe carligul jigului, dupa care trageti de ancora pana cand bucla ajunge pe spatele gumei. Aceasta montura este foarte indicata in apele adanci, in care pestele ataca de jos in sus, asigurand o rata foarte mare de success la intepare. Insa, in apele in care exista agatatura multa, folosirea acestei monturi va duce si la agatari multiple. Din punct de vedere al discretiei, acest montaj este cel mai discret, neexistand vreun fir suplimentar care sa fie atasat in exteriorul gumei.
Al treilea montaj il reprezinta armarea folosind o montura drachkovich. Capul flexibil, care permite un joc mai larg al nalucii, precum si faptul ca pe corpul gumei sunt doua ancore, sunt avantajele cele mai importante ale acestui tip de montaj. Personal nu il folosesc, insa l-am vazut utilizat cu predilectie in Franta, atunci cand se pescuieste cu naluci de peste 20 de cm in cautarea stiucilor.
Armarea suplimentara o folosesc si pentru nalucile mici, de 10-13 cm, atunci cand vreau sa fiu sigur ca orice atac se soldeaza cu agatarea pestelui. In acest caz, armarea o fac exclusiv in zona capului, iar ancorele folosite sunt mici, numarul 6 sau 10. (Cosmin Popescu)