Tator: produs de cantina Azienda Agricola Poggio le Volpi -
Lazio.
Soiul de struguri: Primitivo.
Conform Wikipedia, Primitivo este o
specie de strugure. Total gresit. Este un SOI de strugure, nu o specie, pentru
ca nu e vegetatie spontana, caz in care am putea intr-adevar sa ne referim la
el ca la o specie.
Sa reluam. Soiul de struguri rosii prefiloxeric Primitivo,
ar fi traversat Adriatica, de pe coasta Croatiei, pe o pluta de PET-uri si ar
fi cerut azil politic in zona de coasta a tocului si tendonului lui Ahile a
cizmei italice: Puglia. Zona cu veri lungi si ierni blande. Greu incercata
regiune a trait momente zbuciumate in istorie: l-a privit pe Hannibal cum “da
la grinda” toata floarea romana adunata sa pedepseasca cartaginezi si a suflat
vant in pupa corabiilor incarcate cu floarea crestinatatii plecata in cruciade
sa pedepseasca muslimi. Drept urmare a oferit casa, masa, azil politic si un
nume nou susnumitului soi de struguri. In prezent, cand spui Primitivo te
gandesti la Manduria in Puglia, chiar daca a plecat din Croatia si este
cunoscut acolo sub numele de Tribidrag sau Crljenak Kasteljanski. Numele
Primitivo vine de la capacitatea acestui strugure de a se coace foarte devreme
(precum ibericul Tempranillo). Este un strugure taninos care acumuleaza o
cantitate de zahar peste medie. Datorita acestei calitati, vinurile cu Denumire
de Origine Controlata Primitivo di Manduria pot avea pana la 18 grade tarie
alcoolica, iar vinurile de masa 14 grade tarie alcoolica.
In secolul 19, plimbaretul soi a mai trecut o apa, Atlanticul, fiind adoptat
rapid de americani, ca soi national, sub numele Zinfandel. In anii ’90, din
cauza unor ciudate politici UE de a marginaliza soiurile pretentioase sau cu
costuri de intretinere mari, aristocratul si valorosul Primitivo a intrat
intr-un nemeritat declin. Salvarea sa a venit din Lumea Noua, acolo unde
Zinfandel prospera, iar analizele ADN ale ampelografilor au demonstrat ca
Zinfandel si Primitivo sunt frati gemeni. Destul. Sa deschidem sticla. Se spune ca Tator ar fi fost un zeu messapian
(trib antic localizat in tocul “Cizmei”). Am sperat un pic, in adancul
sufletului, sa iasa din sticla si sa-mi indeplineasca…o dorinta. Conform obiceiului, am luat prima inghititura imediat dupa ce l-am turnat in
pahar, fara a astepta sa se deschida. HAU.
Se facea ca sunt la Holbina, la ponton, gata sa iau startul
intr-un concurs Best Five. Dau sfoara la motor si, cand sa plec, se urca langa
mine in barca 2 baieti. Fiind semiintuneric, m-am gandit ca e baiatul de la
ghionder si arbitrul. Bag gaz, trec in canalul principal, rasare soarele, ma uit
mai bine la baieti si ….minune. Vaslasul si arbitrul erau de fapt Dave Brubeck
si Paul Desmond care au inceput sa-mi injecteze in urechi si in creier o
melodie conform contextului: Take Five. Frumos zicea Desmond asta la saxofon,
iar ca sa fie tacamul complet, Dave Brubeck mi-a turnat vin in pahar si m-a
lasat sa ma urc la el pe pian.
Nu am cuvinte sa descriu bogatia si minunatia acestui vin.
Am considerat ca il pot acompania cu un hamburger de berbecut , made by myself,
of course. Este gustul pe care il caut de peste 25 de ani la un vin. Am avut o
strangere de inima vizavi de anul vinului (2016), stiind ca unui Primitivo ii
trebuie ceva mai multi ani petrecuti in sticla pentru a imblinzi bestia
(taninii), dar nu a fost cazul. Taninii si aciditatea erau acolo, chiar peste
medie, dar erau acoperiti de abundenta de arome. Astringenta taninilor se
tranforma in ceva spicy, iar nasul ma purta intr-o lume a celor mai aromate
fructe, uscate la soare. Fiecare inghititura iti dadea senzatia ca s-a mai
imbogatit cu o aroma, fiind in acelasi timp dulce (la figurat vorbind), gros,
alcoolizat si de neuitat. Asocierea cu hamburgerul de berbecut a fost reusita.
Ce sa-ti doresti mai mult, decat sa bei o sticla de vin fabulos si sa-ti cante
in barca cei mai de seama exponenti ai "Cool Jazului"?
Pret: 12 euro. Enjoy.
VIDEO
Gabi Udilă
Pentru degustari, lucrari de rodbuilding sau povestiri cu si
despre pesti, ma gasiti la contactele de mai jos.
Portofoliu: Fac rodbuilding de 12 ani,
ajungând în prezent la peste 100 de lansete pe an.
Contact:
gabi.udila@gmail.com, 0727.379.089
De ce rodbuilding?
În România sunt din ce în ce mai mulţi pescari buni. Un
pescar bun e un pescar informat, implicit cunoscător şi pretenţios. Un pescar
pretenţios ştie ce să ceară de la instrumentele cu care îşi satisface hobby-ul
(sau meseria). Vorbind strict de lansete, o lansetă de serie nu-i va putea
satisface niciodată pe toţi potenţialii cumpărători.